Jagoda kamczacka – sadzonki
Jagoda kamczacka (sadzonki) powinna pochodzić ze sprawdzonych źródeł: dzięki temu unikniesz ryzyka zakupu roślin niewiadomej odmiany. Najlepsze miesiące do sadzenia to kwiecień lub przełom października i listopada. Jagoda potrzebuje stanowiska o dobrym nasłonecznieniu. Gleba powinna być lekka i żyzna. W przypadku gruntów gliniastych lub piaszczystych warto przed sadzeniem wymienić część ziemi rodzimej lub zasilić ją kompostem i obornikiem.
Technika sadzenia jagody kamczackiej jest taka sama, jakiej wymaga borówka amerykańska. Dołek wykop na głębokość około 40 cm i szerokość minimum 50 cm. Ziemia powinna sięgać o kilka centymetrów ponad bryłę korzeniową sadzonki. Prawidłowo przygotowane stanowisko i odpowiednie sadzenie ułatwiają przyjmowanie się roślin.
Jak pielęgnować jagodę kamczacką?
Młode krzewy jagody kamczackiej owocują już w następnym roku po posadzeniu. W przypadku lepszych gleb (minimum 3 klasa i wyższe) borówka nie wymaga specjalnego nawożenia. Co 2-3 lata zaleca się zasilić glebę obornikiem lub wysokiej jakości kompostem. Podlewanie jest konieczne tuż po posadzeniu, a następnie tylko w dłuższych okresach suszy. Jagoda kamczacka nie wymaga corocznego przycinania – wystarczy wykonać cięcie co kilka lat. Krzewy są całkowicie odporne na mróz, więc nie potrzebują okrywania na zimę.