Pigwowcówka czyli nalewka z pigwowca! - Centrum Ogrodnicze Ogród Śląski Antoni Żurek
Na początku trzeba podać podstawowe różnice miedzy pigwą, a pigwowcem.
Podstawowa różnica już jest widoczna w samej roślinie. Pigwa jest biało kwitnącym niedużym drzewem, pigwowiec zaś to krzew obsypany najczęściej czerwonymi kwiatami.
Pigwa
Jest to krzew lub drzewo mogące dorosną nawet do 8m! W naszych warunkach natomiast zazwyczaj nie przekracza 3m. Posiada szerokoeliptyczne, ciemnozielone liście na wierzchniej stronie, a od spodu szaro omszone. Kwitnie późną wiosną (koniec maja, początek czerwca). Jej kwiaty są jasnoróżowe lub białe o średnicy około 5cm. Zalecane jest sadzenie dwóch odmian kwitnących jednocześnie, gdyż kwiaty zapylają się krzyżowo. Na początku owoce przypominają omszałe jabłka, w raz z dojrzewaniem pokrywają się woskowym nalotem. Czas zbioru owoców wypada w październiku. Jeżeli po zerwaniu będziemy przetrzymywać owoce w domu zmienią one barwę z zielonej na żółtą i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Niestety ze względu na nasz klimat pigwa nie nadaje się na uprawę w sadach – może przemarzać. Jeżeli zdecydujemy się posadzić ją w swoim przydomowym ogródku musimy wybrać miejsce osłonięte od wiatrów i dobrze nawodnione ze względu na jej płytki system korzeniowy.
Pigwowiec
Krzewy dorastające do wysokości ok 2m. W kwietniu / maju roślina wypuszcza różnokolorowe kwiaty (czerwone, różowe lub pomarańczowe). Owoce bardzo podobne jak u pigwy przez co są mylone. Owoce są bardzo aromatyczne średnicy ok 4cm. Mają dużą zawartość witaminy C i pektyny. Niestety nie nadają się do jedzenia na surowo, za to są idealne na przetwory. Same krzewy są odporne na susze i mróz. Jedynym koniecznym zabiegiem jest jego regularne przycinanie w okolicach kwietnia.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki pamiętając o usuwaniu gniazd nasiennych. Później wrzuca się je do dużego słoika i zasypuje cukrem zostawiając na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie powstały syrop zlewamy do innego słoja i zalewamy spirytusem. Całość wymaga jeszcze 2 miesięcy „leżakowania” w miejscu niedostępnym dla światła. Z kolei resztę owoców można zalać wódką i po 3 tygodniach przefiltrować. Na końcu oba roztwory łączy się.
Nalewka z pigwowca
Składniki:
- 1kg dojrzałych owoców pigwowca,
- 1,5 litra wódki 40%,
- 1 szklanka cukru,
- 5 łyżek miodu,
- sok z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku nalewki z pigwy owoce musimy umyć osuszyć i pokroić na ćwiartki. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja, a następnie zalewamy wódką i pozostawiamy mieszankę na 2 tyg. Kolejny krok to zlanie alkoholu do innego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści co jakiś czas mieszając aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru. Następnie wlewamy alkohol do owoców, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Na końcu filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Butelki „leżakujemy” w ciemnym miejscu przez około 3 miesiące aby nalewka „dojrzała”.
W tej samej kategorii
Powiązane przez tagi