Na początku trzeba podać podstawowe różnice miedzy pigwą, a pigwowcem.

Podstawowa różnica już jest widoczna w samej roślinie. Pigwa jest biało kwitnącym niedużym drzewem, pigwowiec zaś to krzew obsypany najczęściej czerwonymi kwiatami.

Pigwa

Jest to krzew lub drzewo mogące dorosną nawet do 8m! W naszych warunkach natomiast zazwyczaj nie przekracza 3m. Posiada szerokoeliptyczne, ciemnozielone liście na wierzchniej stronie, a od spodu szaro omszone. Kwitnie późną wiosną (koniec maja, początek czerwca). Jej kwiaty są jasnoróżowe lub białe o średnicy około 5cm. Zalecane jest sadzenie dwóch odmian kwitnących jednocześnie, gdyż kwiaty zapylają się krzyżowo. Na początku owoce przypominają omszałe jabłka, w raz z dojrzewaniem pokrywają się woskowym nalotem. Czas zbioru owoców wypada w październiku. Jeżeli po zerwaniu będziemy przetrzymywać owoce w domu zmienią one barwę z zielonej na żółtą i zaczną wydzielać przyjemny aromat. Niestety ze względu na nasz klimat pigwa nie nadaje się na uprawę w sadach – może przemarzać. Jeżeli zdecydujemy się posadzić ją w swoim przydomowym ogródku musimy wybrać miejsce osłonięte od wiatrów i dobrze nawodnione ze względu na jej płytki system korzeniowy.

Pigwowiec

Krzewy dorastające do wysokości ok 2m. W kwietniu / maju roślina wypuszcza różnokolorowe kwiaty (czerwone, różowe lub pomarańczowe). Owoce bardzo podobne jak u pigwy przez co są mylone. Owoce są bardzo aromatyczne średnicy ok 4cm. Mają dużą zawartość witaminy C i pektyny. Niestety nie nadają się do jedzenia na surowo, za to są idealne na przetwory. Same krzewy są odporne na susze i mróz. Jedynym koniecznym zabiegiem jest jego regularne przycinanie w okolicach kwietnia.

 

Nalewka z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Owoce pigwy myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki pamiętając o usuwaniu gniazd nasiennych. Później wrzuca się je do dużego słoika i zasypuje cukrem zostawiając na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie powstały syrop zlewamy do innego słoja i zalewamy spirytusem. Całość wymaga jeszcze 2 miesięcy „leżakowania” w miejscu niedostępnym dla światła. Z kolei resztę owoców można zalać wódką i po 3 tygodniach przefiltrować. Na końcu oba roztwory łączy się.

 

Nalewka z pigwowca

Składniki:

  • 1kg dojrzałych owoców pigwowca,
  • 1,5 litra wódki 40%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 łyżek miodu,
  • sok z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Tak jak w przypadku nalewki z pigwy owoce musimy umyć osuszyć i pokroić na ćwiartki. Przygotowane owoce przesypujemy do dużego słoja, a następnie zalewamy wódką i pozostawiamy mieszankę na 2 tyg. Kolejny krok to zlanie alkoholu do innego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści co jakiś czas mieszając aby przyśpieszyć rozpuszczanie się cukru. Następnie wlewamy alkohol do owoców, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Na końcu filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Butelki „leżakujemy” w ciemnym miejscu przez około 3 miesiące aby nalewka „dojrzała”.

Share