Kiedy kończy się lato, a dni stają się coraz krótsze, możemy już myśleć, jak dzięki roślinom przenieść wakacyjne smaki na okres zimowy.  Nalewki, galaretki, powidła. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Radość smakowania własnych przetworów jest bezcenna, a dzięki ich prozdrowotnym właściwościom szybciej wrócimy do zdrowia podczas jesienno-zimowych dolegliwości.

Nalewki – dobre dla zdrowia i odporności organizmu

Dereniówka, nazywana królową nalewek, pomaga w chorobach układu pokarmowego, niedokrwistości. Ponadto wspiera powrót do zdrowia przy przeziębieniach i grypie. Podobne właściwości charakteryzują nalewkę
z malin i porzeczki. Nie tylko dereń, malina i porzeczka zawierają duże ilości wit. C. Współczesna fitoterapia zaleca spożywanie owoców z pigwy z postaci soków z dodatkiem miodu zwłaszcza przy suchym kaszlu, przeziębieniach i okresowym spadku odporności.

Nalewka z orzecha włoskiego – gotowa już w 4 tygodnie. Idealna na dolegliwości żołądkowe. Ponadto obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo.

 

Powidła, konfitury, dżemy, marmolady. Najlepsze są ze śliwek, truskawek, malin, porzeczki. Wszystkie stanowią idealny dodatek do pieczywa, nabiału i mies.  Oto kilka przepisów wartych spróbowania.

 

Powidła ze śliwki o smaku Nutelli

Źródło: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/09/NUTELLA-SLIWKOWA.html

Składniki:

  • 2kg odpestkowanych śliwek wegierek
  • kilka łyżek wody
  • 300 – 400 g cukru
  • 32g cukru wanilinowego
  • 100g ciemnego kakao + trochę wrzątku

 

Wykonanie:

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Garnek (najlepiej z grubym dnem) ustawiamy na płytce zabezpieczającej przed przypaleniem, wlewamy trochę wody, tak aby przykryła dno (ok. ¼ szklanki). Wsypujemy odpestkowane śliwki i ogrzewamy bez pokrywki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (dokładnie szurając o dno) drewnianą łopatką.

Trzymamy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki rozpadają się i w znacznym stopniu zagęszczają. Wyłączamy ogrzewanie i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia (nie przykrywamy, aby mogła odparować woda). Robię to zwykłe wieczorem i pozostawiam do ostudzenia na noc.

Ponownie stawiamy na płytkę i ogrzewamy na małym ogniu, tym razem częściej mieszamy, aby dość zagęszczone powidła nie przywarły do dna. Zwykle po ok. 1 godzinie powidła są wystarczająco gęste. Dajemy cukier, dokładnie mieszamy. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozprowadzamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, tak aby uzyskać papkę o konsystencji gęstej śmietany i wlewamy do powideł, stale mieszając drewnianą łopatką, szurając dokładnie po dnie garnka. Trzymamy na ogniu jeszcze 5 – 10 minut, prawie stale mieszając.

Gorącą nutellę śliwkową przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Po 5 minutach odwracamy i po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Uwaga: jeżeli do garnka dajemy większą ilość śliwek, to czas ogrzewania podany w przepisie może okazać się niewystarczający dla uzyskania pożądanej gęstości i należy go zwiększyć.

 

Nalewka z derenia

Źródło: http://malekulinaria.pl/starodawne-receptury-dereniowka-czyli-nalewka-z-derenia/

Składniki:

  • 1kg dojrzałych owoców derenia
  • 500ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki 40%
  • 1/2kg cukru lub miodu

 

Wykonanie:

Umyte owoce należy ponakłuwać drewnianym widelcem lub wykałaczką aby zrobić w nich jak najwięcej otworów, by z owoców wyciekło jak najwięcej soku. Owoce umieścić w dużym słoju. Następnie w proporcji pół na pół należy wymieszać spirytus z wódką Owoce zalać alkoholem .Odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 miesiące i od czasu do czasu poruszać słojem.

Po tym czasie alkohol należy zlać do butelki/słoika, a owoce należy zasypać cukrem i odstawiać w ciepłe miejsce na ok. tydzień. Następnie na drobnym sicie należy odcedzić owoce, warto je dodatkowo odcisnąć aby uzyskać więcej soku. Nie należy przejmować się owocowymi farfoclami, zostaną odseparowane później.

Wyciśnięty sok należy połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem i odstawić do sklarowania na okres 2 tygodni.

Po sklarowaniu owoców nalewkę należy przecedzić. Jeden z moich czytelników doradził mi przecedzanie nalewki przez filtr do kawy, co sprawdza się znakomicie.

Zlaną nalewkę należy rozlać do butelek i odstawić w piwnicy na okres min. 6 miesięcy.

 

Dżem z czarnej porzeczki

Źródło http://www.poezja-smakow.com/2015/07/dzem-z-czarnej-porzeczki-naturalny-i-z.html

Składniki:

  • 3kg czarnej porzeczki
  • 1,5kg cukru

Wykonanie:

Porzeczki oderwać od gałązek. Wypłukać. Z 1/3 części wszystkich owoców usunąć szypułki, czyli małe brązowe końcówki. Resztę zostawić z szypułkami – chodzi o to by owoce pozostały całe nawet po długim gotowaniu.

Część bez szypułek rozbić blenderem, włożyć do garnka, zasypać cukrem, dokładnie połączyć. Dołożyć całe owoce. Gotować przez około godzinę na małej mocy palnika, tak by masa lekko zgęstniała. Dżem należy dość często mieszać by się nie przypalił.

Gotowy i gorący dżem wkładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem, tak aby słoiczki się zawekowały. Można je także pasteryzować – kilka minut w zupełności wystarczy. Dżem będzie gęstnieć w miarę schładzania się jego temperatury.

 

Sporządzając jesienne przetwory, pamiętaj by  wykorzystywać świeże owoce,
najlepiej zebrane w swoim ogrodzie.

Share