Akwarium to ciekawy element wystroju wnętrza, kojąco wpływa na nasze nerwy i pozwala rozwijać interesujące hobby. W ostatnich latach daje się zauważyć wzrost zainteresowania domową hodowlą krewetek. Miłośnicy zakładania akwarium szukając coraz ciekawszych gatunków, decydują się na krewetki, które zachwycają egzotyką, ale również prostotą hodowli. Dzięki temu nadają się nawet dla początkującego akwarysty.

Krewetki hodowlane – na czym polega ich urok?

W przypadku krewetek ich największą zaletą jest z pewnością ciekawy wygląd. To, jaki tryb życia prowadzą oraz to, że nie mają ogromnych wymagań, sprawia, że coraz częściej wybieramy je na mieszkańców akwarium. Te oryginalne skorupiaki można hodować samodzielnie lub w towarzystwie rybek, ale wtedy należy wybierać te mniejsze i spokojniejsze okazy.

Co ciekawe, do wyboru mamy kilka gatunków krewetek, co należy uwzględnić podczas wybierania zwierząt do domowego akwarium. Popularne ze względu na oryginalne kolory i odporność na błędy podczas hodowli są krewetki Red Cherry. Akwaryści wybierają też krewetki karłowate np. Tiger czy filtrujące. Pomagają one pozbyć się glonów. Reprezentantów różnych gatunków można ze sobą mieszać, ale trzeba uważać, aby wybrać te, które nie konkurują ze sobą w naturze.

Jak przygotować akwarium i o czym należy pamiętać?

Krewetki nie potrzebują wiele miejsca, jeśli będą same, to wystarczy zbiornik o pojemności dziesięciu litrów. Zwiększając liczbę osobników i ryb należy zwiększać rozmiar akwarium. Trzeba pamiętać, że krewetki są wrażliwe na substancje chemiczne, dlatego warto zainwestować w odpowiednie filtry. Najlepiej te, które podczas pracy nie hałasują zbyt dużo. Musimy również zapewnić im odpowiednią temperaturę wody, gdyż preferują wodę 23°C, co może być trudne do osiągnięcia na przykład zimą. Poza tym przydadzą się też:

  • oświetlenie,
  • podłoże,
  • roślinność,
  • dekoracje.

Zanim umieścimy krewetki w nowym akwarium, należy zadbać o ich aklimatyzację. Ponieważ są roślinożerne, do karmienia sprawdzą się produkty roślinne: suszone liście drzew, pokrzywa, szpinak czy jarmuż.

Share